Waar komt massage eigenlijk vandaan?In mijn massage praktijk RSI Sport Massage Apeldoorn help ik sporters en niet sporters met spierklachten, blessures, RSI en overige klachten die voortkomen uit overbelasting van de spieren. Ik heb zelf jarenlange ervaring met blessures en spierklachten maar massages worden al eeuwenlang bij spierklachten of ter ontspanning gebruikt. Het woord is afgeleid van het Griekse Massein, wat kneden betekent. De allereerste vermelding van massage stamt uit 2.700 v. Chr. uit China. In Europa is massage echter pas vanaf de 19e eeuw geleidelijk populair geworden. 

Het is begonnen met de zogenaamde Zweedse massage bedacht door dr. Pehr Henrik Ling. Naast therapeutische oefeningen voor allerlei ziekten bedacht hij ook handbewegingen voor het masseren. Later verspreidde Dr. Johann Georg Mezger (1838-1909) massages onder de hogere kringen van Europa. Deze Nederlandse arts staat tegenwoordig bekend als de grondlegger van de fysiotherapie. Zijn handgrepen worden nog steeds uitgevoerd in therapeutische massage. 

Massage is in China populair

Ontstaan van massage


Massage werd in het begin van de 20e eeuw steeds populairder in het westen en waaide over naar Amerika. In de roaring twenties was de Amerikaanse jet set groot fan van massage vanwege de therapeutische en heilzame werking. Amerika heeft tot de dag van vandaag een hele actieve massage cultuur met zijn eigen massage goeroes. Bijvoorbeeld Erik Dalton.

In Nederland werd massage veel meer een onderdeel van fysiotherapie. Dat is de laatste jaren aan het veranderen. De moderne fysiotherapie richt zich steeds meer op bewegingsleer waar massage bijna geen onderdeel van uitmaakt. 

Maar hoe werkt een massage nu precies? 

Spierklachten beginnen bij verkorte, slecht functionerende spieren. De oorzaak van verkortingen in spieren ligt bij verhardingen op spiervezel niveau die zijn ontstaan door langdurige overbelasting, overrekking of een trauma. De verkorting in de spier zorgt voor een slecht functionerende bewegingsfysiologie waardoor ook andere spieren overbelast worden. Daarom geven verhardingen, ook wel triggerpoints genoemd, vaak pijn op een plaats ver daar vanaf. Dat noemen we afgeleide pijn. Hierdoor is het, voor een leek, lastig de echte oorzaak van spierklachten te achterhalen. Een verkorte getande spier (serratus posterior superior) kan bijvoorbeeld een diepe pijn onder het schouderblad geven maar ook pijn aan de achterkant van je schouders, aan de punt van je elleboog en aan de pinkzijde van je pols en hand.

Een goede masseur kent de juiste massage plekken die de spierklachten veroorzaken en kan de spierknopen of triggerpoints deactiveren. De massage stimuleert ook de bloedtoevoer en door verzuring opgehoopte afvalstoffen vloeien af. Hierdoor herstellen slecht functionerende spieren en verdwijnt de pijn en stijfheid. 

 

sportmassage Apeldoorn


Hieronder geef ik uitleg over de massage behandeling bij een aantal veelvoorkomende spierklachten. Wil je meer weten over de achtergrond en oorzaken van spierklachten? Lees dan mijn blog of like mijn Facebook pagina voor meer achtergrond informatie. 

Waar komt schouderpijn vandaan?

Deze massage plek is een beetje lastig te vinden. Al is precisie niet echt nodig. Overal net onder de schouderblad riggel is de moeite waard voor massage. Er is echter een plek die meer succes heeft bij schouderpijn aan de voorkant. Deze plek ligt in de verste bovenste binnenste hoek onder je schouderblad riggel. Hij speelt een verassende rol bij pijn en stijfheid in je schouder. Met name aan de voorkant. 

Het behandelen van deze plek geeft vaak direct verlichting en een gevoel van ontspanning in je schouders. Vooral aan de zijkant en de voorkant. De spier waar het over gaat: infraspinatus of onderdoornspier.   

Een verassende massageplek bij lage rugpijn.

Als je lage rugpijn, heuppijn of pijn in je billen of benen hebt zouden je problemen wel eens voort kunnen komen uit triggerpoints in je gluteus medius en gluteus minimus, de middelste en kleine bilspier. Dit zijn een paar overlappende, pizza vormige spieren aan de zijkant van je heup. Andere spieren als piriformis (peervormige spier) en gluteus maximus (grote bilspier) spelen ook een rol maar deze spieren zijn een beetje speciaal. Hun bijdrage aan pijn in dit gebied is significant. 

Mensen die lage rugklachten hebben vermoeden zelden dat hun klachten voortkomen uit de bilspieren. Gezien de verborgen aard van deze plek kan het masseren van deze spieren een verassend bevredigend gevoel geven en je verbazen over de ware oorsprong van je pijn en stijfheid.   

Het probleem gebied bij hoge rugpijn.

Deze massage plek is eigenlijk te groot om een plek te noemen. Het is meer een gebied. De dikke spieren langs je ruggenwervel. Deze zijn meestal van beneden tot boven bezaaid met spierknopen en daarom populair bij massages. Er is echter een gebied waar massage wel heel erg gewaardeerd wordt: van de basis van je nek tot de onderkant van je schouderbladen. Dit gedeelte van een rugmassage voelt zelfs beter dan de rest. Veel mensen hebben last van dit gebied. Ik noem het ook wel een "stenen" bovenrug. Het lijkt alsof je ruggenwervel zo strak wordt getrokken door de spieren eromheen dat het gebied tussen je schouderbladen voelt alsof het van steen is. 

Schuldig hieraan is de dikke spiergroep langs je ruggenwervel: erector spinae (lange rechte rugspier). Dit gebied is zeer gevoelig voor spierknopen. Naast de gewoonlijke boosdoeners als stress, achter de laptop of ipad werken, slechte zithouding etc. zou dit probleem wel eens structureel kunnen zijn. We zijn de enige soort die heeft besloten op twee benen te gaan lopen. We hebben echter nog steeds dezelfde basis rug anatomie als al die viervoeters. Dat is vragen om moeilijkheden!  

Nog een goede massage plek bij lage rugpijn. 

Sommige van de beste massage plekken zijn perfect omdat ze zo verassend zijn. Ze zijn niet waar je denkt dat ze zijn en het is dan ook fantastisch om je echte bron van pijn te ontdekken. Andere zitten juist weer precies op de plek waar je ze verwacht. Deze massage plek is zo'n plek. Te vinden aan het uiterste einde van dikke rugspieren in de holte van je lage rug, naast je ruggenwervel vlak voor waar je rug overgaat naar je bekken. Deze plek is vooral geschikt als je milde lage rugpijn hebt. Alleen bij acute rugpijn zal deze plek een scherpe pijn geven. 

Bij de meeste mensen is het echter meer een diep, dof gevoel van pijn. Om welke spier gaat het? Het gaat eigenlijk om meerdere spieren. Namelijk je diepe ruggengraatspieren of multifidi. Langdurige chronische spanning in de diepe ruggengraat spieren kan een oorzaak zijn van scoliose.   

De meest plezierige massage plek bij hoofdpijn. 

Onder de achterkant van de schedel zit waarschijnlijk de meest plezierige en populairste plaats voor massage in het menselijk lichaam. Geen enkel andere plek krijgt zulke goede reviews bij een massage. Het heeft alles: een diep gevoel van ontspanning, bevredigende sensatie en een dramatisch therapeutisch effect op een van de meest voorkomende van alle pijnen: spanningshoofdpijn. De naam van deze belangrijke spieren, die je hoofd op z'n plek houden: de suboccipitalen (onder-achterhoofdspieren).

Een afspraak bij RSI Sport massage Apeldoorn maak je makkelijk online

Ben je klaar met pijn en stijfheid door overbelasting van je spieren door sport of werk? RSI Sport Massage Apeldoorn kan je helpen! Maak nu direct, online een afspraak bij RSI Sportmassage in Apeldoorn. Heb je vragen? Die kun je online stellen via het contactformulier. Of stuur een e-mail naar r.f.siecker@rsisportmassage.nl.

 
Kaart
E-mail